Poverenica u radnoj poseti Berlinu

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković boravila je u radnoj poseti Berlinu, na poziv direktorke Federalne agencije za borbu protiv diskriminacije (FADA) Kristine Luders. Tokom susreta, bilo je reči o nastavku veoma dobre saradnje dve institucije, dok su u razgovoru poverenice sa Diterom Burgardom, predsednikom Evropskog instituta Ombudsman i ombudsmanom pokrajine Rajland-Pfalc razmenjena iskustva o aktivnostima i mehanizmima u cilјu zaštite od diskriminacije.

Poverenica je takođe učestvovala na ekspertskoj konferenciji posvećenoj odnosu policije i drugih predstavnika izvršne vlasti prema Romima i Sintijima, u organizaciji Savezne agencije za borbu protiv diskriminacije i Centralnog veća nemačkih Sintija i Roma, s obzirom da istraživanja pokazuju da su ove nacionalne manjine posebno izložene diskriminaciji. Poverenica Janković je navela slučajeve po kojima je postupao Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, napominjući da je među pritužbama čiji je osnov nacionalna pripadnost najviše onih koje se odnose na romsku manjinu, ali i istakla primere dobre prakse u integraciji pre svega mladih Roma i Romkinja u cilјu pobolјšanja sveukupnog položaja romske zajednice u Srbiji.

Tokom boravka u Berlinu, poverenica se susrela i sa ministarkom za porodična pitanja, starije, žene i mlade Republike Nemačke Katarinom Barlej, a takođe je prisustvovala i svečanosti na kojoj je Federalna agencija dodelila nagradu za posvećenost borbi protiv diskriminacije.

Print Friendly, PDF & Email
back to top