Poverenica podnela krivičnu prijavu zbog letaka protiv Roma

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić podnela je krivičnu prijavu protiv onih koji su kreirali i onih koji distribuiraju i građanima širom Srbije u poštanske sandučiće ubacuju letke koje potpisuje organizacija „Srbska akcija”. Leci sadrže otvoreni govor mržnje prema romskoj nacionalnoj manjini i pozivaju na nasilje i linč.

Izneti stavovi prema kojima treba sprečiti, kako se navodi, „širenje divljih ciganskih naselja” koja predstavljaju „nehumano okruženje” i koji svojim doseljavanjem donose „nesnosan smrad, svađe, tuče, porast kriminala”, predstavljaju ne samo povredu ljudskog dostojanstva, već i težak oblik rasne diskriminacije, što je zakonom zabranjeno. Poverenica traži hitnu i odlučnu reakciju nadležnih organa, i očekuje da će javnosti biti upućena jasna i nedvosmislena poruka da se rasizam u Srbiji neće tolerisati.

Država je dužna da zaštiti slobodu i bezbednost svakog njenog građanina i spreči pretnje, nasilje i mržnju prema nacionalnim ili bilo kojim drugim manjinama, zaključuje poverenica.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić podnela je krivičnu prijavu protiv onih koji su kreirali i onih koji distribuiraju i građanima širom Srbije u poštanske sandučiće ubacuju letke koje potpisuje organizacija „Srbska akcija“. Leci sadrže otvoreni govor mržnje prema romskoj nacionalnoj manjini i pozivaju na nasilje i linč.

Izneti stavovi prema kojima treba sprečiti, kako se navodi, „širenje divljih ciganskih naselja“ koja predstavljaju „nehumano okruženje“ i koji svojim doseljavanjem donose „nesnosan smrad, svađe, tuče, porast kriminala“, predstavljaju ne samo povredu ljudskog dostojanstva, već i težak oblik rasne diskriminacije, što je zakonom zabranjeno. Poverenica traži hitnu i odlučnu reakciju nadležnih organa, i očekuje da će javnosti biti upućena jasna i nedvosmislena poruka da se rasizam u Srbiji neće tolerisati.

Država je dužna da zaštiti slobodu i bezbednost svakog njenog građanina i spreči pretnje, nasilje i mržnju prema nacionalnim ili bilo kojim drugim manjinama, zaključuje poverenica.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top