Svetski dan borbe protiv AIDS-a

U Srbiji je i dalje rasprostranjena diskriminacija osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om, a poslednja istraživanja pokazuju da građani Srbije najveću socijalnu distancu imaju upravo prema HIV pozitivnim osobama. Kao društvo moramo još mnogo toga učiniti na suzbijanju diskriminacije i stigmatizacije osoba sa HIV-om i AIDS-om, ukazala je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić povodom 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv AIDS-a.

Osobe obolele ili inficirane HIV virusom u Srbiji su izložene različitim vrstama diskriminacije – od tretmana u zdravstvenim centrima, reakcija okoline i porodice do sfere rada i zapošljavanja. Zbog toga je potrebno da se posebno intenzivno radi na edukaciji svih građanki i građana kao i zaposlenih u zdravstvu, jer su netrpeljivost i diskriminacija posledice upravo nepoznavanja ove bolesti. Poverenica za zaštitu ravnopravnosti pre godinu dana podnela je značajn broj protužbi protiv stomatoloških ordinacija koje su odbile da pruže usluge osobama sa HIV-om.

Svetski dan borbe protiv AIDS-a obeležava se od 1988. godine. Ovaj dan je prilika da se u celom svetu podigne svest o ovoj bolesti i podseti na one koji su preminuli od posledica AIDS-a. Takođe, ovaj dan je prilika da se proslave uspesi postignuti u povećanju dostupnosti lečenja HIV infekcije u svetu.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top