Poverenica o ulozi poslovnog sektora u smanjivanju rodnog jaza

“Dobro je da zvoni berzansko zvono za rodnu ravnopravnost, dobro je da zvone sva zvona za jednakost žena i muškaraca, jer nema prosperiteta i razvoja bilo kog, pa i našeg društva, ako u tome učestvuje samo polovina njegovog stanovništva”, poručila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ,na događaju „Berzansko zvono za rodnu ravnopravnost“.

Žene u Srbiji  su neiskorišćen potencijal. Prema podacima, dvostruko više muškaraca odlučuje se da pokrene sopstveni posao, što govori o nejednakim očekivanjima koje ima društvo, ali i o nedovoljno izraženoj podršci ženama da se upuste  preduzetništvo.

Mnoge  se boje rizika , ali  želja za uspehom mora da pobedi strah od neuspeha ali zo to je potreban motiv , kaže Janković. Upravo u  tome im je neophodna podrška muškaraca, naročito onih koji su lideri u poslovnim oblastima.

“Zajednički cilj  treba da  ravnopravnost žena i muškaraca postane svakodnevna a u tome  imate našu instituciju kao partnera i saveznika” rekla je poverenica Janković.

“Berzansko zvono za rodnu ravnopravnost“  (Ring the Bell for Gender Equality)  podržavaju brojne međunarodne organizacije, kao što su Inicijativa za održive berze, UN Women, Međunarodna finansijska korporacija , Svetska federacija berzi, Žene u industriji fondova. Beogradska berza  pridružila se ovoj inicijativi zvanično  usvojvši  „Principe za osnaživanje žena“ (WEPs).

Print Friendly, PDF & Email
back to top