Повереница о улози пословног сектора у смањивању родног јаза

“Добро је да звони берзанско звоно за родну равноправност, добро је да звоне сва звона за једнакост жена и мушкараца, јер нема просперитета и развоја било ког, па и нашег друштва, ако у томе учествује само половина његовог становништва”, поручила је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић ,на догађају „Берзанско звоно за родну равноправност“.

Жене у Србији  су неискоришћен потенцијал. Према подацима, двоструко више мушкараца одлучује се да покрене сопствени посао, што говори о неједнаким очекивањима које има друштво, али и о недовољно израженој подршци женама да се упусте  предузетништво.

Многе  се боје ризика , али  жеља за успехом мора да победи страх од неуспеха али зо то је потребан мотив , каже Јанковић. Управо у  томе им је неопходна подршка мушкараца, нарочито оних који су лидери у пословним областима.

“Заједнички циљ  треба да  равноправност жена и мушкараца постане свакодневна а у томе  имате нашу институцију као партнера и савезника” рекла је повереница Јанковић.

“Берзанско звоно за родну равноправност“  (Ring the Bell for Gender Equality)  подржавају бројне међународне организације, као што су Иницијатива за одрживе берзе, UN Women, Међународна финансијска корпорација , Светска федерација берзи, Жене у индустрији фондова. Београдска берза  придружила се овој иницијативи званично  усвојвши  „Принципе за оснаживање жена“ (WEPs).

Print Friendly, PDF & Email
back to top