Poverenica na uručivanju plaketa Evropske povelje za rodnu ravnopravnost lokalnim samoupravama u Srbiji

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković prisustvovala je u ponedeljak skupu „Rodna ravnopravnost na lokalnom nivou” na kojem su uručene plakete Evropske povelje za rodnu ravnopravnost predstavnicama 34 opštine u Srbiji. Na skupu su govorili potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, menadžer programa Evropski progres UNOPS Grem Tindal, v.d. direktorke UN Women Srbija Milana Rikanović kao i pomoćnica gradonačelnika Beograda i predsedica Saveta za rodnu ravnopravnost grada Beograda Irena Vujović.

Skup je organizovan u okviru projekta Evropski progres, u cilju održivog razvoja jugoistoka i jugozapada Srbije, a 34 opštine potpisale su Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti. Povelju su potpisali – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica, Tutin, Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac.

Plakete su dodeljene na skupu u beogradskom hotelu Metropol, a dgađaj je organizovala Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena – UN women, uz finansijsku podršku EU i Vlade Švajcarske kroz razvojni program Evropski progres.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top