Poverenica na otvaranju konferencije za ekonomsko osnaživanje žena

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković učestvovala je na svečanom otvaranju konferencije „Rodna (ne)ravnopravnost u sferi rada” povodom predstavljanja međunarodnog programa za ekonomsko osnaživanje žena „Dress for Success – Obučena za uspeh“ , koji se prvi put organizuje u Srbiji. Ovaj program se sastoji od mreže različitih vidova podrške, edukativnih priprema i praktičnih razvojnih alata za zapošljavanje i napredovanje u poslu.

Pozdravljajući realizaciju ove jedinstvene inicijative, poverenica je podsetila da žene u Srbiji teže dolaze do zaposlenja, često imaju niže zarade od muškaraca za obavljanje istog posla, kao i da su više izložene diskriminaciji i otpuštanjima.

„Borba protiv diskriminacije se ne odvija samo u institucijama, već je neophodno da u nju budu uključen što veći broj organizacija, kompanija i pojedinaca koji svojim delovanjem svesno doprinose postizanju istinske ravnopravnosti.  Stoga najiskrenije podržavam sve koji su se okupili sa željom da pomognu da ova inicijativa zaživi i da na primeru solidarnosti pokažu kako je moguće stvoriti uslove da žene koje su u teškom materijalnom položaju ostvare svoj potencijal, steknu ekonomsku nezavisnost i poboljšaju uslove života sebi i svojim porodicama“, istakla je poverenica.

Na skupu su govorile predstavnice kompanije Infostud i dnevnog lista Danas, koje su ostvarile značajan uspeh u svojim profesijama, organizatorka konferencije, kao i polaznice programa.

Organizacija Dress for Success pruža usluge ženama u 158 gradova u 27 zemalja širom sveta. Od osnivanja 1997. godine do danas pomogla je više od 700.000 žena, od kojih je velika većina zadržala svoj posao i nastavila sa obrazovanjem. Neke od najpoznatijih promoterki ove organizacije u Americi su Opra Vinfri, Serena Vilijams i Mišel Obama.

Print Friendly, PDF & Email
back to top