Повереница на отварању конференције за економско оснаживање жена

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић учествовала је на свечаном отварању конференције „Родна (не)равноправност у сфери рада“ поводом представљања међународног програма за економско оснаживање жена „Дрес фор саксес – Обучена за успех“  који се први пут организује у Србији. Овај програм се састоји од мреже различитих видова подршке, едукативних припрема и практичних развојних алата за запошљавање и напредовање у послу.

Поздрављајући реализацију ове јединствене иницијативе, повереница је подсетила да жене у Србији теже долазе до запослења, често имају ниже зараде од мушкараца за обављање истог посла, као и да су више изложене дискриминацији и отпуштањима.

„Борба против дискриминације се не одвија само у институцијама, већ је неопходно да у њу буду укључен што већи број организација, компанија и појединаца који својим деловањем свесно доприносе постизању истинске равноправности.  Стога најискреније подржавам све који су се окупили са жељом да помогну да ова иницијатива заживи и да на примеру солидарности покажу како је могуће створити услове да жене које су у тешком материјалном положају остваре свој потенцијал, стекну економску независност и побољшају услове живота себи и својим породицама“, истакла је повереница.

На скупу су говориле представнице компаније Инфостуд и дневног листа Данас, које су оствариле значајан успех у својим професијама, организаторка конференције, као и полазнице програма.

Организација Дрес фор саксес пружа услуге женама у 158 градова у 27 земаља широм света. Од оснивања 1997. године до данас помогла је више од 700.000 жена, од којих је велика већина задржала свој посао и наставила са образовањем. Неке од најпознатијих промотерки ове организације у Америци су Опра Винфри, Серена Вилијамс и Мишел Обама.

Print Friendly, PDF & Email
back to top