Poverenica na okruglom stolu Kongresa srpsko-američkog prijateljstva

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković učestvovala je na okruglom stolu Kongresa srpsko-američkog prijateljstva posvećenom mogućnostima promovisanja demokratskih vrednosti i ljudskih prava u Srbiji.

Govoreći u uvodnom delu skupa, poverenica Janković pozdravila je osnivanje Kongresa srpsko-američkog prijateljstva i istakla da je najznačajnija demokratska vrednost – poštovanje ljudskih prava osnov na kome se kroz zajednički rad mogu osnažiti postojeći odnosi i dobra saradnja, ali i otvoriti neke nove perspektive u različitim oblastima društvenog života. Samo društvo koje počiva na ideji tolerancije i jednakosti može da očekuje stvaran napredak i blagostanje, naglasila je poverenica. Ona je navela da ekonomske krize i izazovi globalizacije sa kojima se suočavaju mnoge zemlje, pa i naša, mogu dovesti do nestabilnosti i ograničavanja prava na ravnopravnost i drugih ljudskih prava, ali da se ne sme dozvoliti da ti izazovi budu prepreka za izgradnju društva koje obezbeđuje njihovu efikasnu zaštitu i puno poštovanje. Sigurna sam da će ljudi okupljeni oko ideje Kongresa biti važni akteri u kreiranju zajedničkog okruženja koje će značajno doprineti promovisanju vrednosti tolerancije i ravnopravnosti, zaključila je poverenica.

Skup je otvorio potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Marinković, a ostali govornici bili su i ambasador SAD Kajl Skat, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović i članica Odbora direktora Nacionalnog demokratskog instituta Robin Karnahan. Kongres srpsko-američkog prijateljstva čine istaknuti predstavnici iz sfera politike, obrazovanja, nauke, biznisa i drugih oblasti, koji žele da daju svoj doprinos jačanju odnosa Srbije i SAD.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Google+
http://ravnopravnost.gov.rs/rs/poverenica-na-okruglom-stolu-kongresa-srpsko-americkog-prijateljstva">
back to top