Poverenica na konferenciji FemCities 2017 u Beču

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković učestvuje na konferenciji „Ženska prava, religija i izbeglice: evropski gradovi između kulture dobrodošlice i odbacivanja“, u organizaciji mreže FemCities i grada Beča.
Na skupu se razgovara o klјučnim problemima i specifičnim pristupima gradova u Evropi, vezanim za žene i lјudska prava kada je reč o izbeglicama. Kroz panel diskusije i radionice, učesnici i učesnice  razgovaraju o različitim aspektima poštovanja lјudskih prava žena izbeglica, i ulogama religije, prava, običaja i predrasuda. Takođe, raspravlјa se i o antifeminističkim tendencijama koje se sve glasnije javlјaju u Evropi, i načinima na koje se može uticati na politike gradova i lokalnih zajednica u cilјu stvaranja bolјih uslova za sve građane i građanke, ali i na prepoznavanje i zaštitu prava žena.
Poverenica Janković se na marginama skupa sastala sa Sonjom Lokar, izvršnom direktorkom lјublјanske kancelarije Mreže za rodnu jednakost Centralne i Istočne Evrope, sa kojom je razgovarala o jačanju mreže i saradnji žena u regionu na svim nivoima.
Konferenciju su otvorile sekretarka za žene grada Beča Sandra Frauenberger i zamenica direktora odelјenja za ženska pitanja Andrea  Mauc, a među govornicama su bile i Elizabet Holclajtner, Viola Raheb, Konstanca Jeitler, Mihaela Kauer, i druge eminentne  stručnjakinje i aktivistkinje za ženska prava iz brojnih evropskih gradova.

Print Friendly, PDF & Email
back to top