Poverenica Janković sa ženama sa sela u poseti Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti je sa grupom poljoprivrednica iz Srbije boravila u dvodnevnoj radnoj poseti Sloveniji, Austriji i Hrvatskoj, kako bi naše žene razmenile iskustva sa ženama u EU, ali i da bi stekle nova znanja za pokretanje i unapređenje malih poljoprivrednih biznisa.

Saglasile su se da je odlazak mladih sa sela i smanjivanje broja domaćinstava koji se bave poljoprivredom zajednički izazov većini država u regionu, a ne samo u Srbiji. Zato je ostanak žena u ruralnim područijima ključan za oživljavanje sela. On se može obezbediti samo ako žena vidi svoju perspektivu na selu, ako joj se pomogne da svoja ne mala znanja i veštine usmeri ka biznisu i ako nije diskriminisana ni na jednom polju.

Održiva poljoprivredna i sve popularnija organska proizvodnja, eko i seoski turizam su sve traženiji u Sloveniji i Austriji, i mogli bi da predstavljaju veliku šansu za razvoj srpskog sela. Žene na selu uz malu podršku i osnaživanje postaju preduzetnice i razvijaju svoj biznis koji im omogućava ekonomsku nezavisnost i unapređuje kvalitet života, njih i njihovih porodica, istakla je poverenica Brankica Janković.

Naše poljoprivrednice su prvog dana posete obišle eko imanje Trnulja, gde su videle kako se kombinuju tradicionalna ponuda i gostoprimstvo sa elementima modernih tehnologija. Tokom posete Austriji, obišle su bio farmu u Koruškoj i upoznale se sa izazovima održivog razvoja poljoprivredne proizvodnje, gde ih je sačekao i ambasador R. Srbije Nebojša Rodić. U Hrvatskoj sastale su se sa ženama iz udruženja za turizam i ruralni razvoj „Klub članova selo“ i „Uzorne hrvatske seoske žene“ sa kojima su razmenile znanja i iskustva i dogovorile buduću saradnju.

Projekat je realizovan u okviru inicijative „Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji”, koju realizuje Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN WOMEN) uz podršku Norveške ambasade u Beogradu.

Print Friendly, PDF & Email
back to top