Повереница Јанковић са женама са села у посети Аустрији, Словенији и Хрватској

Повереница за заштиту равноправности је са групом пољопривредница из Србије боравила у дводневној радној посети Словенији, Аустрији и Хрватској, како би наше жене размениле искуства са женама у ЕУ, али и да би стекле нова знања за покретање и унапређење малих пољопривредних бизниса.

Сагласиле су се да је одлазак младих са села и смањивање броја домаћинстава који се баве пољопривредом заједнички изазов већини држава у региону, а не само у Србији. Зато је останак жена у руралним подручијима кључан за оживљавање села. Он се може обезбедити само ако жена види своју перспективу на селу, ако јој се помогне да своја не мала знања и вештине усмери ка бизнису и ако није дискриминисана ни на једном пољу.

Одржива пољопривредна и све популарнија органска производња, еко и сеоски туризам су све траженији у Словенији и Аустрији, и могли би да представљају велику шансу за развој српског села. Жене на селу уз малу подршку и оснаживање постају предузетнице и развијају свој бизнис који им омогућава економску независност и унапређује квалитет живота, њих и њихових породица, истакла је повереница Бранкица Јанковић.

Наше пољопривреднице су првог дана посете обишле еко имање Трнуља, где су виделе како се комбинују традиционална понуда и гостопримство са елементима модерних технологија. Током посете Аустрији, обишле су био фарму у Корушкој и упознале се са изазовима одрживог развоја пољопривредне производње, где их је сачекао и амбасадор Р. Србије Небојша Родић. У Хрватској састале су се са женама из удружења за туризам и рурални развој „Клуб чланова село“ и „Узорне хрватске сеоске жене“ са којима су размениле знања и искуства и договориле будућу сарадњу.

Пројекат је реализован у оквиру иницијативе „Унапређење безбедности жена у Србији”, коју реализује Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN WOMEN) уз подршку Норвешке амбасаде у Београду.

Print Friendly, PDF & Email
back to top