Poverenica Janković na konferenciji o ljudskim pravima u Zagrebu

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković učestvuje na međunarodnoj konferenciji u Zagrebu „Zaštita ljudskih prava i jačanje demokratije u Evropi: suzbijanje terorizma – sloboda govora – suživot“ koju je, na najvišem nivou, povodom 25 godina svog postojanja organizovala Pučka prvobraniteljica Republike Hrvatske.

Konferenciju su otvorili pučka pravobraniteljica Lora Vidović i potpredsednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, a glavni govornici su: Nils Muižnieks, komesar za ljudska prava Saveta Evrope i Majkl O’Flaherti, direktor Agencije za osnovna prava EU.

Teme konferencije su iz oblasti ljudskih prava u nacionalnom i evropskom kontekstu: borba protiv terorizma, sloboda govora, procesi socijalne integracije, kao i uloga nezavisnih institucija u obezbeđivanju najviših standarda zaštite ljudskih prava.

Na skupu je istaknuto da nezavisne institucije imaju suštinsku ulogu u zaštiti i promociji ljudskih prava, borbi protiv diskriminacije, rasizma, netolerancije i promovisanju ravnopravnosti, te su značajne za očuvanje demokratije i vladavine prava u svim evropskim društvima.

Konferenciji, pored najviših hrvatskih zvaničnika, prisustvuju i predstavnici međunarodnih institucija kao što su Ujedinjene nacije, Savet Evrope, Evropska unija, OEBS, kao i čelnici nezavisnih institucija i tela za ravnopravnost iz različitih evropskih zemalja.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Google+
http://ravnopravnost.gov.rs/rs/poverenica-jankovic-na-konferenciji-o-ljudskim-pravima-u-zagrebu">
back to top