Poseta Evropske komisije instituciji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti

Predstavnice Poverenika za zaštitu ravnopravnosti razgovarale su sa članovima ekspertske misije Evropske komisije, Janom Balazom i Konstantinosom Niafasom, o aktivnostima institucije na zaštiti od diskriminacije i unapređenju ravnopravnosti Roma i Romkinja u Republici Srbiji.

V.d. pomoćnice poverenice Tatjana Jokanović navela je da je svaka deseta pritužba u prošloj godini kao osnov imala nacionalnu pripadnost, od čega se skoro 40 procenata odnosilo na romsku populaciju. Ona je takođe ukazala na podatke iz istraživanja o odnosu građana i građanki Srbije prema diskriminaciji, prema kojima su Romi jedna od najugroženijih društvenih grupa.

Jokanović je predstavila i neke od  aktivnosti institucije Poverenika u cilju sprečavanja i smanjenja diskriminacije pripadnika romske populacije u Srbiji, među kojima su priručnik o prevenciji segregacije u školama, aktivnosti poverenice Janković i ministra prosvete na unapređenju afirmativnih mera za upis romskih studenata i studentkinja na fakultete, kao i obuke zaposlenih u MUP-u  i lokalnim samoupravama za prepoznavanje i sprečavanje diskriminacije.

U razgovorima su učestvovale i viša savetnica Tijana Milošević i predstavnica Delegacije EU u Srbiji Mirjana Maksimović.

Delegacija EK
Print Friendly, PDF & Email
back to top