Podrška Ženskoj parlamentarnoj mreži

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković učestvovala je danas u radu treće Nacionalne konferencije Ženske parlamentarne mreže na kojoj su predstavljeni rezultati rada ovog tela, oblici saradnje sa pokrajinskim i lokalnim mehanizmima za rodnu ravnopravnost, kao i planovi daljeg umrežavanja i saradnje.

Obraćajući se prisutnima, poverenica je naglasila značaj povećanja zastupljenosti žena na svim nivoima odlučivanja i podsetila da većinu biračkog tela u Srbiji čine upravo žene.

„Žene čine većinu u skupštinskim odborima koja se bave ljudskim i manjinskim pravima, kulturom i informisanjem, pravima deteta, spoljnim poslovima. U izrazitoj su manjini u odborima za bezbednost, finansije, dijasporu, poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu. Ove činjenice potvrđuju da se još uvek nismo izborili sa stereotipima”, rekla je Brankica Janković.

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković istakla je značaj Ženske parlamentarne mreže u procesu jačanja rodne ravnopravnosti i dodala da jednaka prava ne znače i jednak položaj. Zato je neophodno podsticanje žena da učestvuju u političkom životu gde se donose ključne odluke. Ona je ponovila da je neophodno veće učešće žena u sektoru bezbednosti i ekonomije.

Tokom obraćanja govornici su zaključili da je neophodno nastaviti proces integracije žena u političke aktivnosti u lokalnim sredinama, pre svega kada govorimo o pripadnicama manjinskih grupa. Takođe je istaknuto da položaj žena odražava i njihova slika u medijima koji obiluju tekstovima u kojima je fokus na fizičkom izgledu, a ne na profesionalnim kompetencijama.

„Ženska parlamentarna mreža je svojim radom privukla medijsku pažnju jer se delovalo izuzetno efikasno. Zato je nužno dati svu podršku ovom telu”, zaključila je poverenica Janković.

Ženskoj parlamentarnoj mreži obratila se savetnica potpredsednice Vlade za oblast rodne ravnopravnosti Branka Drašković koja je otvorila temu rodno odgovornog budžetiranja. U ime OEBS-a, partnera projekta, prisutne je pozdravio zamenik šefa misije OEBS-a u Srbiji Majkl Ujehara.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top