Počelo IV Nacionalno takmičenje u simulaciji suđenja „Osudi diskriminaciju“

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković otvorila je IV Nacionalno takmičenje u simulaciji suđenja u oblasti zaštite od diskriminacije – Moot Court.

„Nema dileme da je danas najskuplјe znanje i zato ovo takmičenje smatramo izuzetno važnim, pogotovo za vas mlade. Potrebno nam je više  pravnika i pravnica koji mogu da se uklјuče u proces izgradnje antidiskriminacione pravne prakse, ali i proces izgradnje bolјeg društva u kome želimo da živimo, koje zahteva poštovanje prava na ravnopravnost, naglasila je poverenica Janković.

Uz nadu da će takmičenje biti motivišuće svim učesnicima i učesnicama, poverenica je izrazila očekivanje da će upravo ovakve aktivnosti doprineti stvaranju novih generacija spremnijih da se uhvate u koštac sa izazovom diskriminacije i koje mogu da presuđuju, da jednoga dana rade u Povereniku za zaštitu ravnopravnosti ili na bilo kom drugom mestu koje se bavi zaštitom lјudskih prava.

Poverenica se zahvalila sudijama i sutkinjama koji učestvuju u simulaciji suđenja, Upravnom sudu koji je organizatoru stavio na raspolaganje svoje prostorije i Fondaciji za otvoreno društvo koja je obezbedila finansijska sredstva za realizaciju ovog projekta. Među ovogodišnjim sudijama na Moot Courtu su, pored ostalih, Bosa Nenadić, Vida Petrović Škero, Nebojša Đuričić, Lidija Đukić, Nenad Vujić, Vesna Petrović i drugi.

Učesnicima se obratila i prestavnica Upravnog Suda Dušica Marinković koja je izrazila nadu da će studentima i studentkinjama ovo takmičenje pomoći da na najbolјi način, kroz praktičnu obuku pripreme za svoj budući poziv i sagledaju ne samo mogućnosti sa kojima se susreću sudije u sudnici, već i sva iskušenja i teškoće u primeni prava u ovoj oblasti.
Nakon svečanog otvaranja, takmičenje je počelo u više sudnica istovremeno, a pobednici će biti proglašeni na kraju drugog, finalnog dana.

Počelo IV Nacionalno takmičenje u simulaciji suđenja „Osudi diskriminaciju“
Print Friendly, PDF & Email
back to top