Održana konferencija „Tri pogleda na borbu protiv diskriminacije”

U Beogradu je u četvrtak 5. februara održana završna konferenciji Koalicija za ravnopravnost – Korak „Tri pogleda na borbu protiv diskriminacije” na kojoj su sumirani koraci koje je Srbija preduzela u borbi protiv diskriminacije. Na konferenciji je učestvovala pomoćnica poverenice za zaštitu ravnopravnosti Kosana Beker. Ona je na panelu posvećenom koracima ka unapređenju žena u političkom i javnom životu navela da su žene još uvek nedovoljno zastupljene u političkom životu Srbije kao i u javnoj sferi. Ujedno je podsetila na niz mišljenja i preporuke Poverenika za zaštitu ravnopravnosti koje se odnose na ostvarivanje rodne ravnopravnosti u Skupštini Srbije i veći broj žena u izvršnoj vlasti. Podsetila je i na činjenicu da Poverenik često upozorava javnost na način na koji mediji izveštavaju o političarkama.

Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava (YUKOM) koja je organizovala konferenciju, rekao je da je „Koalicija za ravnopravnost – Korak” formirana sa ciljem da sprovede regionalnu akciju na unapređenju stanja ljudskih prava i to kroz bavljenje pravima LGBT populacije, jačanje uloge žena u političkom i javnom životu i praćenje suđenja povodom diskriminacije

Predstavnica Delegacije Evropske unije u Srbiji Jolanda San Hoze je rekla da je Srbija učinila brojne korake u borbi protiv diskriminacije, ali je istakla da je od usvajanja zakona mnogo važnija njihova primena. Navela je da Srbija može da računa na podršku Evrospke Unije koja je spremna da pomogne pravosuđu da ojača kapacitet za borbu protiv diskiminacije, kao i da kroz IPA fondove obezbedi podršku Povereniku za zaštitu ravnopravnosti i vladinoj Kancelariji za ljudska i manjinska prava.

Print Friendly, PDF & Email
back to top