Ne zatvarajmo oči – zaustavimo zlostavljanje starijih

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijim osobama, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i Crveni krst Srbije organizovali su konferenciju “Ne zatvarajmo oči: zaustavimo zlostavljanje starijih”.

Iako se nekad čini da se o starijima dovoljno govori i piše, iako nekad izgleda kao da su priče o njihovom položaju ispričane, često zaboravimo da je svaka četvrta osoba u našoj zemlji starija od 60 godina, a procene su da će 2050. svaka treća osoba biti tog starosnog doba, rekla je u prostorijama Crvenog krsta Emila Spasojević iz institucije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Ona je ukazala da je u korenu nasilja diskriminacija, a da se starije osobe teško odlučuju da o ovim problemima progovore, te ih zato treba ohrabrivati i dodala da se mora unaprediti normativni okvir kroz izmene i dopune zakona koji regulišu pravnu zaštitu od nasilja, pre svega Porodični zakon i Krivični zakonik.

Spasojević je naglasila da Poverenik za zaštitu ravnopravnosti uporno insistira na individualnoj odgovornosti kada se desi neki propust u lancu nadležnih, ali da je jednako važno i širenje pozitivne slike o starenju i starijim osobama, bez stereotipa da su oni pasivni primaoci pomoći i teret za društvo.

Na konferenciji su govorili i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, generalna sekretarka Crvenog krsta Srbije Vesna Milenović, Marija Raković iz Populacionog fonda Ujediljenih nacija, Nataša Todorović iz Crvenog krsta i dr Slavica Golubović iz Gerontološkog centra Beograd. Prisutnima se obratila i dr Elizabet Piterman, predstavnica za pitanja zdravstva Saveza penzionera Austrije.

Print Friendly, PDF & Email
back to top