Не затварајмо очи – зауставимо злостављање старијих

Поводом Међународног дана борбе против насиља над старијим особама, Повереник за заштиту равноправности и Црвени крст Србије организовали су конференцију „Не затварајмо очи: зауставимо злостављање старијих“.

Иако се некад чини да се о старијима довољно говори и пише, иако некад изгледа као да су приче о њиховом положају испричане, често заборавимо да је свака четврта особа у нашој земљи старија од 60 година, а процене су да ће 2050. свака трећа особа бити тог старосног доба, рекла је у просторијама Црвеног крста Емила Спасојевић из институције Повереника за заштиту равноправности.

Она је указала да је у корену насиља дискриминација, а да се старије особе тешко одлучују да о овим проблемима проговоре, те их зато треба охрабривати и додала да се мора унапредити нормативни оквир кроз измене и допуне закона који регулишу правну заштиту од насиља, пре свега Породични закон и Кривични законик.

Спасојевић је нагласила да Повереник за заштиту равноправности упорно инсистира на индивидуалној одговорности када се деси неки пропуст у ланцу надлежних, али да је једнако важно и ширење позитивне слике о старењу и старијим особама, без стереотипа да су они пасивни примаоци помоћи и терет за друштво.

На конференцији су говорили и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, генерална секретарка Црвеног крста Србије Весна Миленовић, Марија Раковић из Популационог фонда Уједиљених нација, Наташа Тодоровић из Црвеног крста и др Славица Голубовић из Геронтолошког центра Београд. Присутнима се обратила и др Елизабет Питерман, представница за питања здравства Савеза пензионера Аустрије.

Print Friendly, PDF & Email
back to top