Istraživanje javnog mnjenja “Odnos građana prema diskriminaciji u Srbiji”

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, predstavio je rezultate istraživanja javnog mnjenja „Odnos građana prema diskriminaciji u Srbiji” koje je, uz podršku Programa Ujedinjenih Nacija za razvoj (UNDP) sproveo CESID. Poverenica Nevena Petrušić, istakla je da se distanca prema određenim grupama u nekoliko poslednjih godina ne menja značajno, što ukazuje da se, kada su jednom formirani, stereotipi, predrasude i negativni stavovi uglavnom ne menjaju. Zbog toga je neophodno posebnu pažnju posvetiti aktivnostima usmerenim ka mladim ljudima i radu na promovisanju tolerancije i ravnopravnosti, razbijanju patrijarhalnog obrasca i autoritarnog sistema vrednosti koji je u našem društvu i dalje dominantan.

Izvršni direktor CESID-a Đorđe Vuković, objasnio je da ispitanici i ispitanice, kao najdiskriminisanije u Srbiji vide žene, skoro 42 odsto, zatim Rome, osobe sa invaliditetom, siromašne osobe i starije osobe. Najveća etnička distanca je i dalje prema Albancima, ali se povećala i prema Romima. U odnosu na prošlu godinu, povećana je socijalna distanca prema osobama koje žive sa HIV-om i ova marginalizovana grupa je uz LGBT osobe i dalje na prvom mestu.

Na konferenciji su govorili i direktorka Programa UN za razvoj Irena Vojackova Solorano i projektni koordinator CESID-a Bojan Klačar.

Istraživanje “Odnos građana prema diskriminaciji u Srbiji” možete pronaći na našem sajtu, u odeljku Izveštaji i publikacije, a video materijal sa konferencije možete pogledati na zvaničnom You Tube kanalu Poverenika.

Print Friendly, PDF & Email
back to top