Dodeljene nagrade za najbolje putopise starijih

Treću godinu zaredom, održan je Konkurs za najbolji putopis starijih „Draganova nagrada“ koji organizuje Udruženje „Snaga prijateljstva“ Amiti.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković pohvalila je angažovanje i kreativnost starijih i istakla da je, nažalost, dominantna slika o ljudima te životne dobi, uz retke izuzetke – „stari smo i skupi smo“. Ona je ukazala da je promocija ravnopravnosti veoma važna, da je čak i bitnija od kažnjavanja zbog diskriminacije.

Cilj konkursa je da promoviše aktivno starenje i da stvori prostor za razmenu iskustava, znanja, lepote i izazova starenje i mudrosti starijih, rekla je Nadežda Satarić, predsednica Upravnog odbora Amitija.

U Biblioteci grada Beograda dodeljeno je 15 priznanja u pet različitih kategorija, a na konkurs je prijavljeno čak 192 rada, što je znatno više nego prethodnih godina.

Prvo mesto u kategoriji „Ženska putopisna priča“ osvojila je Jelena Lopušina iz Zemuna, dok je u kategoriji „Priča o putovanju po Srbiji“ pripala Dimitriju Janičiću iz Beograda. Laureat za „Putopisnu pesmu“ je Ljubomir O. Vujović iz Beograda.

Na književnom druženju u Biblioteci grada Beograda promovisana je i publikacija „Šetnja kroz vreme“ u kojoj su objavljeni putopisi 15 nagrađenih autora u pet kategorija, kao i 15 posebno pohvaljenih.

Print Friendly, PDF & Email
back to top