Додељене награде за најбоље путописе старијих

Трећу годину заредом, одржан је Конкурс за најбољи путопис старијих „Драганова награда“ који организује Удружење „Снага пријатељства“ Амити.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић похвалила је ангажовање и креативност старијих и истакла да је, нажалост, доминантна слика о људима те животне доби, уз ретке изузетке – „стари смо и скупи смо“. Она је указала да је промоција равноправности веома важна, да је чак и битнија од кажњавања због дискриминације.

Циљ конкурса је да промовише активно старење и да створи простор за размену искустава, знања, лепоте и изазова старење и мудрости старијих, рекла је Надежда Сатарић, председница Управног одбора Амитија.

У Библиотеци града Београда додељено је 15 признања у пет различитих категорија, а на конкурс је пријављено чак 192 рада, што је знатно више него претходних година.

Прво место у категорији „Женска путописна прича“ освојила је Јелена Лопушина из Земуна, док је у категорији „Прича о путовању по Србији“ припала Димитрију Јаничићу из Београда. Лауреат за „Путописну песму“ је Љубомир О. Вујовић из Београда.

На књижевном дружењу у Библиотеци града Београда промовисана је и публикација „Шетња кроз време“ у којој су објављени путописи 15 награђених аутора у пет категорија, као и 15 посебно похваљених.

Print Friendly, PDF & Email
back to top