20. novembar Svetski dan deteta

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković čestitala je deci u Srbiji Svetski dan deteta, ističući da bez obzira na to što je dosta urađeno na unapređenju položaja dece, poslednje dve godine bile su izuzetno teške za sve, a naročito za  decu. Želeći da skrene pažnju javnosti na obaveze društva prema deci, kao i na aktuelne probleme sa kojima se deca suočavaju Poverenik za zaštitu ravnopravnosti pripremio je Poseban izveštaj o diskriminaciji dece, koji će uskoro biti predstavljen u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Najviše problema imaju deca sa invaliditetom, siromašna ili deca koja su na institucionalnom smeštaju i koja se suočavaju sa zanemarivanjem, a neretko i  zlostavljanjem, rekla je poverenica Janković. Ona je ukazala i na izraženo vršnjačko nasilje naročito u digitalnom okruženju u kojem deca provode najviše vremena, često bez nadzora odraslih. Svedoci smo da su roditelji, u pojedinim slučajevima samohrani, razvedeni, bolesni ili sa nedovoljno sredstava za život, u pravoj trci sa vremenom. Takođe, zbog pandemije roditelji i deca morali su da se brzo prilagode prelasku na „online“ nastavu, a mnogi nisu imali dovoljno znanja ili sredstava da pomognu najmlađima. Sve to predstavlja nove izazove za čitavo društvo, a još više za decu zbog čega je ugroženo njihovo ne samo fizičko već i mentalno zdravlje, naglasila je poverenica.

U izveštaju su izneti brojni primeri iz prakse Poverenika, istraživanja i podaci drugih organizacija, ali su date i brojne preporuke za dalje unapređenje položaja dece.. Sve nedvosmisleno ukazuje  na potrebu daljeg intenzivnijeg angažovanja društva u pogledu unapređenja položaja i zaštite dece, kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou, uz međusobnu saradnju i partnerstvo nadležnih organa i organizacija.

Print Friendly, PDF & Email
back to top