20. новембар Светски дан детета

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић честитала је деци у Србији Светски дан детета, истичући да без обзира на то што је доста урађено на унапређењу положаја деце, последње две године биле су изузетно тешке за све, а нарочито за  децу. Желећи да скрене пажњу јавности на обавезе друштва према деци, као и на актуелне проблеме са којима се деца суочавају Повереник за заштиту равноправности припремио је Посебан извештај о дискриминацији деце, који ће ускоро бити представљен у Народној скупштини Републике Србије.

Највише проблема имају деца са инвалидитетом, сиромашна или деца која су на институционалном смештају и која се суочавају са занемаривањем, а неретко и  злостављањем, рекла је повереница Јанковић. Она је указала и на изражено вршњачко насиље нарочито у дигиталном окружењу у којем деца проводе највише времена, често без надзора одраслих. Сведоци смо да су родитељи, у појединим случајевима самохрани, разведени, болесни или са недовољно средстава за живот, у правој трци са временом. Такође, због пандемије родитељи и деца морали су да се брзо прилагоде преласку на „online“ наставу, а многи нису имали довољно знања или средстава да помогну најмлађима. Све то представља нове изазове за читаво друштво, а још више за децу због чега је угрожено њихово не само физичко већ и ментално здравље, нагласила је повереница.

У извештају су изнети бројни примери из праксе Повереника, истраживања и подаци других организација, али су дате и бројне препоруке за даље унапређење положаја деце.. Све недвосмислено указује  на потребу даљег интензивнијег ангажовања друштва у погледу унапређења положаја и заштите деце, како на националном тако и на локалном нивоу, уз међусобну сарадњу и партнерство надлежних органа и организација.

Print Friendly, PDF & Email
back to top