Упућена иницијатива за измене и допуне Закона о пресађивању људских органа и Закона о људским ћелијама и ткивима

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић упутила је иницијативу министарки здравља Даници Грујичић да се што хитније ставе у процедуру измене и допуне Закона о пресађивању људских органа и Закона о људским ћелијама и ткивима како би се поново успоставио потпуни правни оквир и омогућила трансплантација органа и ткива са умрлих особа чиме би се спасили животи пацијената којима од времена чекања на трансплатацију зависи не само квалитет, већ и сама дужина живота.

Поверенику се обратило више грађана који су указали на проблем у вези са трансплантацијом органа и великом листом чекања, као и чињеницу да су 2021. трансплантације практично стале, односно да је урађено само пет трансплатација због чега се осећају одбачено и дискриминисано. За многе од њих трансплатација је уједно и последња нада за преживљвање или квалитетнији живот. Полазећи од својих надлежности, али и Устава и Конвенције о људским правима и биомедицини, упутили смо иницијативу како би се што хитније наставиле све започете активности за решавање овог важног питања, истиче Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности.

Подсећамо да се Повереник већ обраћао надлежном министарству и да је, према наводима тадашњег Министарства здравља – Управе за биомедицину, припремљен нацрт са изменама поменутих закона. Иначе, Уставни суд је прогласио неуставним одредбе које су прописивале услове за даривање људских органа и ткива са умрлих и предвиђале претпостављену и опозиву сагласност умрлог за донирање, тако да од новембра 2021. године не постоји правни оквир који уређује услове и поступак пресађивања људских органа и ткива са умрлих особа.

Print Friendly, PDF & Email
back to top