Повереница о надзору и етици у употреби вештачке интелигенције

Вештачка интелигенција је ту и све ће се више примењивати. На свима нама је да ту чињеницу прихватимо и нађемо начин како да се са тим исправно носимо. Доста каснимо и  нема времена за дуге расправе док се свет око нас вртоглаво мења, рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на панелу “Надзор и етика у употреби вештачке интелигенције” одржаном током Недеље приватности коју организују Партнери Србије.

Повереница је навела да је све шира употреба вештачке интелигенције покренула драматичне промене које нас очекују у свим областима живота, носећи са собом потенцијалне добитке али и ризике од дискриминације и кршења људских права, због чега је неопходно поставити одговарајуће принципе обраде података, креирања алгоритама и контроле,

С обзиром на то да ће се социјалне, здравствене и економске услуге, али и тржиште рада, све више ослањати на аутоматизацију, како у приватном тако и у јавном сектору, као и да се кршења права од стране алгоритама тешко откривају, што може погодити огроман број људи, повереница истиче да је неопходно укључити припаднике различитих друштвених група у креирање оваквих програма, како би својом специфичном перспективом допринели инклузивности процеса, “чишћењу” података, и елиминацији предрасуда из алгоритама И кодова. Неопходно је да подижемо свест међу техничком заједницом о ризицима, опасностима, али и да градимо њихове капацитете о основним појмовима препознавања и реаговања на дискриминацију, додала је Јанковић.

Повереница је навела и податке из Извештаја о стању предрасуда у вештачкој интелигенцији, једне од водећих компанија из области вештачке интелигенције ДатаРобот који је израђен у сарадњи са Светским економским форумом и глобалним академским лидерима, да многи менаџери највећих светских компанија деле дубоку забринутост око ризика од пристрасности у системима вештачке интелигенције (54%) и очекују да их национални правни оквир предупреди (81%). Иако су многе компаније развиле интерне механизме за елиминацију предрасуда и дискриминације мора се узети у обзир да и они имају своја ограничења услед немогућности за препознавање контекста и других апстрактнијих појмова, истакла је повереница.

Имајући у виду све наведено, креирање правичних алгоритама и коришћења података неће бити једноставан процесс, али верујем да ће се механизми контроле временом кристалисати И уједначавати, као и да ће се потенцијални дискриминаторни исходи рутински проверавати у релевантним институцијама као што је Повереник, закључила је повереница Јанковић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top