У сусрет изменама закона о забрани дискриминације

На округлом столу „У сусрет изменама Закона о забрани дискриминације“ у просторијама Мисије ОЕБС-а, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић нагласила је важност свеобухватне анализе постојећег Закона о забрани дискриминације, да би се изменама појединих одредби овај закон ускоро заиста побољшао и да би се олакшала његова примена.

Присутне је поздравила виша саветница за људска права и недискриминацију Лесли Ен Хес подсетивши да је Мисија ОЕБС-а борбу против дискриминације подржала кроз две линије, једна је сарадња са правосуђем, а друга је блиска сарадња са институцијом Повереника за заштиту равноправности.

Небојша Ђуричић, председник УО Форума судија Србије нагласио је да је приликом доношења измена Закона важно узети у обзир и мишљења судија,тј. чињеницу шта њима у пракси представља потешкоћу за ефикасније спровођење поступака.

Број притужби се повећавао из године у годину, од 127 предмета 2010. године до 1040 предмета прошле године, навела је помоћница поверенице за заштиту равноправности Косана Бекер и закључила да је институција Повереника постала препознатљивија, те су људи боље обавештени коме да се обрате, али да је изузетно важно што све чешће Повереник даје препоруке мера за унапређење равноправности.

Суткиња Врховног касационог суда Лидија Ђукић мишљења је да у Закону о забрани дискриминације треба покренути питање рока за подношење тужби и застаревања накнаде штете, али и допунити га одредбама које ће регулисати однос Повереника за заштиту равноправности и судова.

У дискусији су учествовале и помоћница поверенице Мирјана Кецман, суткиња Апелационог суда у Крагујевцу Тања Павловић Недељковић и виша саветница у Поверенику Тијана Милошевић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top