У Босилеграду одржан скуп посвећен сарадњи са националним саветима

Повереник за заштиту равноправности и Кућа људских права и демократије одржали су 19. јуна у Босилеграду још  један у низу семинара о дискриминацији и механизмима заштите од дискриминације припадника националних мањина. Семинар је део пројекта „Нека равноправност постане стварност“ посвећен сарадњи са националним саветима националних мањина.

Семинару под називом „Улога националних савета националних мањина у борби против дискриминације“ присуствовали су представници националног савета бугарске националне мањине, националног савета ромске националне мањине, националног савета албанске националне мањине и Бошњачог националног вијећа.

На скупу је истакнуто да је неопходно да се представници националних савета обуче како да подносе притужбе Поверенику, односно како да користе све механизме заштите од дискриминације који им стоје на располагању. Посебна пажња посвећена је представљању улоге и мандата Повереника, као и начина на који национални савети и Повереник могу и треба да остваре сарадњу и унапреде положај националних мањина у друштву.

Учесници чланови националних савета водили су активан разговор са представницима Повереника и Куће људских права износећи конкретне примере дискриминације, проблеме и изазове са којима се суочавају, као предлоге и шта у оквиру свог мандата представници националних савета могу учинити да се дискриминација сузбије и искорени.

Радне сесије су водили Данијела Ристовски, представница Повереника за заштиту равноправности, и Душан Покушевски, представник Београдског центра за људска права.

Print Friendly, PDF & Email
back to top