Панел младих изабрао најбоље радове ликовног конкурса „Сви смо једнаки и можемо заједно“

Пети семинар Панела младих Повереника за заштиту равноправности одржан је од 19. до 21. фебруара 2015. године у Кончареву, код Јагодине. Семинар је одржан уз подршку УНИЦЕФ-а и Иницијативе за права особа са менталним инвалидитетом (МDRI-S).

Панелисти и панелисткиње су један дан семинара посветили истраживачком раду на анализи садржаја уџбеника за средње школе и заједно са др Јеленом Врањешевић, професорком развојне (дечје) психологије на Филозофском факултету Универзитета у Београду, дошли до смерница које ће користити за финализирање својих анализа.

Поред тога, чланови и чланице панела чине жири који је изабрао победничке радове пристигле на конкурс „Сви смо једнаки и можемо заједно“, и то победничке ликовне радове у категорији од 1. до 4. разреда и од 5. до 8. разреда. Аутори и ауторке награђених радова су обавештени о резултатима конкурса, док ће јавности и осталим учесницима награђени радови бити представљени на изложби 16. марта у Дечјем културном центру у Београду.

Међу малобројним фотографијама које су пристигле на конкурс, није било фотографија које испуњавају минималне техничке захтеве и одговарају теми конкурса, због чега је жири одлучио да не награди ни једну од приспелих фотографија.

У другом делу семинара панелистима и панелисткињама су се обратили Маријана Кракер из Групе „Хајде да…“ и гости из Иницијативе за инклузију ВеликиМали и Иницијативе за права особа са менталним инвалидитетом. Кроз интерактивне и креативне радионице млади су се упознали са положајем деце и младих са сметњама у развоју у установама социјалне заштите.

Семинару је присуствовало 13 чланова и чланица панела младих „Истеривачи/це дискриминације“, узраста од 13 до 18 година из целе Србије. Панел је основан са циљем да сарађује са институцијом Повереника за заштиту равноправности и саветује Повереницу о питањима која се односе на сузбијање и заштиту од дискриминације деце и младих.

Print Friendly, PDF & Email
back to top