Повереница на седници Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова поводом Међународног дана сећања на жртве холокауста

Живимо у времену и годинама у којима ће умрети и последњи директни сведоци холокауста – једног од најстрашнијих злочина у историји човечанства и то нашу обавезу да памтимо жртве и чувамо  антифашистичку традицју чини још већом, рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на седници Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова поводом   Међународног дана сећања на жртве холокауста.

Србија не спада у ред земаља у којима се бележи пораст антисемитизма, а спорадични инциденти увек наилазе на осуду институције Повереника за заштиту равноправности као и надлежних органа, што показује, навела је повереница, да Србија гласно и доследно негује културу сећања на заједничко страдање јеврејског, ромског и српског народа у Другом светском рату.

Мржња, страх од другог и другачијег и нетолеранција имају превисоку цену, која се мери милионима жртава. Наш народ то не сме да заборави и не треба посебно подсећати да су поред Јевреја, Срби и Роми међу онима који су поднели највеће жртве у Другом светском рату и да Србија са пуним правом баштини антифашистичку традицију, рекла је повереница.

Поштовање људских права, забрана дискриминације и неговање културе толеранције и дијалога, најбоља су одбрана од свих претњи које би могле да угрозе највише цивилизацијске вредности сваког друштва. Зато учење о толеранцији и поштовању различитости мора да почне од најранијег детињства, кроз школски систем, уз константно подсећање на холокауст и жртве које су поднете током једног од најмрачнијих периода у историји, поручила је повереница.

Print Friendly, PDF & Email
back to top