Zapošljavanje, uz obrazovanje, ključno za unapređenje položaja Roma

Siromaštvo, odnosno imovinski status jedan je od glavnih razloga isključenosti i diskriminacije Roma, a oblast zapošljavanja jedna od onih gde se diskriminacija često sreće, pokazuju to i istraživanja Poverenika i pritužbe koje godinama unazad stižu u instituciju, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na seminaru posvećenom povećanju zapošljivosti mladih Roma i Romkinja.

Lanac siromaštva, socijalne isključenosti i diskriminacije može biti prekinut korenitim promenama u oblasti obrazovanja i zapošljavanja. Naše istraživanje “Percepcija romske zajednice o diskriminaciji” pokazalo je da se sa preprekama u fazi zapošljavanja susrelo čak 60 odsto Roma, dok se na samom poslu sa tim problemom sreće 4 puta manje ispitanika, oko 15 procenata. Poverenica upozorava da na manji procenat diskriminacije na radnom mestu utiče i činjenica da je mali broj Roma u radnom odnosu. Prema zvaničnim podacima na evidenciji nezaposlenih nalazi se 29 000 Roma.

Na seminaru, koji je održan u okviru projekta „Pospešivanje zapošljivosti mladih Roma“, a koji  sprovodi Fondacija za obrazovanje Roma, rečeno je da je tokom projekta za mlade Rome i Romkinje organizovano više stručnih obuka, programa stažiranja i praksi. Sticanje novih znanja i veština važan je način da mladi Romi i Romkinje postanu konkurentniji na tržištu rada, a to značajno  povećava i mogućnosti za njihovo zapošljavanje, poručila je poverenica.

Print Friendly, PDF & Email
back to top