Za nultu toleranciju diskriminacije prema starijim osobama

Sprečavanje diskriminacije prema najstarijim sugrađanima i sugrađankama mora biti moralni imperativ našeg društva koje se suočava sa dubokom demografskom starošću, rekla je u Medija centru poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na konferenciji koju je, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijima, organizovalo udruženje “Snaga prijateljstva – Amity”.

Ona je dodala da je kampanja “Za nultu toleranciju diskriminacije prema starijim osobama” upravo ono što je i Povereniku, kao centralnoj instituciji koja se bavi borbom protiv diskriminacije, od velike pomoći, jer se pokazalo da se više od 70 odsto starijih suočava sa nekom povredom ljudskih prava, ali nisu sigurni koja je povreda u pitanju, kome treba da se obrate i kako.

Direktorka kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović navela je da su oni, pored ovog projekta, podržali još nekoliko aktivnosti koje se bave pitanjima prava starijih osoba i poboljšanja njihovog socijalnog i društvenog položaja.

Nadežda Satarić iz udruženja Amity iznela je podatke kuće Faktor plus koji pokazuju da 63 odsto osoba preko 65 godina starosti smatra da su stariji žrtve diskriminacije, a da je 49 odsto njih doživelo neki oblik diskriminacije. Oni koji su doživeli diskriminaciju, u 25 odsto slučajeva navode da je to bilo u bolnici, u domovima zdravlja (19 odsto), zatim u sudu (16 odsto), u državnim institucijama i javnom prevozu (11 odsto) ili u službi Hitne pomoći, navela je ona i dodala da najčešći izvor diskriminacije starijih osoba leži u uverenju da su oni opterećenje za društvo, da su bespotrebni i da ni na koji način ne doprinose zajednici.

Konferencija je deo aktivnosti iz projekta koji realizuje Amity u partnerstvu sa Udruženjima „Kokoro” iz Bora i „Laris” iz Čačka, a uz podršku Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Print Friendly, PDF & Email
back to top