Upozorenje povodom uvreda doktorke Darije Tepavčević Kisić

Komentari na račun fizičkog izgleda prof. dr Darije Tepavčević Kisić, koji su već nekoliko dana prisutni na društvenim mrežama, posebno na Tviteru, uvredljivi su i učvršćuju seksističke stereotipe da žene na funkcijama, ne mogu da imaju profesionalne kompetencije već su te pozicije rezultat njihovog izgleda, upozorava poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Dr Kisić upoznaje javnost sa aktivnostima u vezi sa širenjem virusa COVID-19 u Srbiji, sa pozicije profesoke, epidemiološkinje, odnosno sa aspekta struke i funkcije koju obavlja. Tim povodom, svakodnevno je izložena uvredljivom i ponižavajućem govoru u kojem se komentariše njen izgled, način oblačenja, naglask kojim govori i sl.

Janković ukazuje da je ovo još jedan od brojnih primera u kojima se žena omalovažava i vređa zbog fizičkog izgleda, bez obzira na znanje, stručnost i sposobnosti koje ima. Ne postoji poseban kodeks pravila odevanja osoba koje se obraćaju javnosti u vanrednom stanju, tako da je to stvar ličnog izbora svakog pojedinca, zaključuje poverenica i podseća da uznemiravanje i ponižavajuće postupanje koje ima za cilj povredu dostojanstva nekog lica na osnovu bilo kog ličnog svojstva, predstavlja oblik diskriminacije.

Print Friendly, PDF & Email
back to top