Упoзoрeњe пoвoдoм уврeдa дoктoркe Дaриje Teпaвчeвић Кисић

Коментари на рачун физичког изгледа проф. др Дарије Тепавчевић Кисић, који су већ неколико дана присутни на друштвеним мрежама, посебно на Твитеру, увредљиви су и учвршћују сексистичке стереотипе да жене на функцијама, не могу да имају професионалне компетенције већ су те позиције резултат њиховог изгледа, упозорава повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

Др Кисић упознаје јавност са активностима у вези са ширењем вируса ЦОВИД-19 у Србији, са позиције професоке, епидемиолошкиње, односно са аспекта струке и функције коју обавља. Тим поводом, свакодневно је изложена увредљивом и понижавајућем говору у којем се коментарише њен изглед, начин облачења, нагласк којим говори и сл.

Јанковић указује да је ово још један од бројних примера у којима се жена омаловажава и вређа због физичког изгледа, без обзира на знање, стручност и способности које има. Не постоји посебан кодекс правила одевања особа које се обраћају јавности у ванредном стању, тако да је то ствар личног избора сваког појединца, закључује повереница и подсећа да узнемиравање и понижавајуће поступање које има за циљ повреду достојанства неког лица на основу било ког личног својства, представља облик дискриминације.

Print Friendly, PDF & Email
back to top