UPOZORENjE o otpuštanjima trudnica

Povodom sve češćih vesti u medijima o otpuštanjima trudnica u različitim kompanijama u Srbiji, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić apeluje na poslodavce da pokušaju da nađu rešenje kako do ovakvih situacija ne bi dolazilo.Poverenica je već postupala u jednom slučaju otkaza trudnice i podnela prekršajne prijave protiv poslodavca i odgovornog lica.

Uprkos ekonomskoj krizi i nezaposlenosti, preduzeća moraji imati svest o svojoj društvenoj odgovornosti, a zakonski propisi ne smeju postati opravdanje za diskriminaciju. Zbog nepovoljnog stanja na tržištu rada, žene su inače prinuđene da u većem broju rade „na crno”, mnogo je onih koje svakodnevno postaju tehnološki višak. Takođe, poverenica upozorava i na pojavu da se žene posle porodiljskog odsustva raspoređuju na niža i manje plaćena radna mesta, i ističe da je u jednom takvom slučaju podnela tužbu zbog diskriminacije. Zabrinjava i činjenica da mnogi poslodavci prilikom razgovora za posao od žena traže da se izjasne o tome da li nameravaju da imaju decu, pa čak zahtevaju i da potpišu blanko sporazumni raskid radnog odnosa ukoliko ostanu trudne.
Sve ovo su drastični primeri diskriminacije žena, ističe poverenica i podseća da je diskriminacija na osnovu pola u Srbiji je, kao i u svim zemljama Evropske Unije, zabranjena.

 

POVERENICA ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI

dr Nevena Petrušić

 

 


microsoft-word-icon UPOZORENjE o otpuštanjima trudnica Preuzmi


Print Friendly, PDF & Email
back to top