Upozorenje javnosti povodom napada na aktivistkinje LABRIS-a

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković najoštrije osuđuje brutalan napad na aktivistkinju LABRIS-a Dragoslavu Barzut i još tri devojke, i zahteva hitnu reakciju nadležnih kako bi se sprečili akti fizičkog nasilja koji su inspirisani homofobijom.

„Apsolutno je nedopustivo i za svaku osudu napadati žene, koje su sedele u kafiću, iz bilo kog razloga. Posebno zabrinjavaju podaci koje je naveo LABRIS o ovom napadu motivisanom mržnjom zbog ličnog svojstva, jer to predstavlja jedan od najgrubljih i po posledicama najpogubnijih oblika diskriminacije i čini da se sve LGBT osobe, ali i sve žene osećaju nesigurno i nebezbedno. Očekujem da nadležni pronađu napadače i da ih adekvatno sankcionišu, jer se ne sme dozoliti niti tolerisati da bilo ko fizički napada naše građane i građanke”, navela je poverenica Janković.

Ona ističe da samo delotvorno postupanje nadležnih organa može poslati jasnu poruku napadačima, zagovaračima ovakvih napada i najširoj javnosti, a to je da će se zločin iz mržnje, diskriminacija i nasilje nad ženama najoštrije kažnjavati. Upravo adekvatan odgovor sistema predstavlja najjasniju poruku, a ujedno i najefektniji način prevencije.

Poverenica napominje da u demokratskom društvu kakvo Srbija nastoji da bude nepovredivost fizičkog i psihičkog integriteta svih građanki i građana i zabrana diskriminacije moraju biti garantovani i delotvorni.

Print Friendly, PDF & Email
back to top