Упозорење јавности поводом напада на активисткиње ЛАБРИС-а

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић најоштрије осуђује бруталан напад на активисткињу ЛАБРИС-а Драгослaву Барзут и још три девојке, и захтева хитну реакцију надлежних како би се спречили акти физичког насиља који су инспирисани хомофобијом.

„Апсолутно је недопустиво и за сваку осуду нападати жене, које су седеле у кафићу, из било ког разлога. Посебно забрињавају подаци које је навео ЛАБРИС о овом нападу мотивисаном мржњом због личног својства, јер то представља један од најгрубљих и по последицама најпогубнијих облика дискриминације и чини да се све ЛГБТ особе, али и све жене осећају несигурно и небезбедно. Очекујем да надлежни пронађу нападаче и да их адекватно санкционишу, јер се не сме дозолити нити толерисати да било ко физички напада наше грађане и грађанке“, навела је повереница Јанковић.

Она истиче да само делотворно поступање надлежних органа може послати јасну поруку нападачима, заговарачима оваквих напада и најширој јавности, а то је да ће се злочин из мржње, дискриминација и насиље над женама најоштрије кажњавати. Управо адекватан одговор система представља најјаснију поруку, а уједно и најефектнији начин превенције.

Повереница напомиње да у демократском друштву какво Србија настоји да буде неповредивост физичког и психичког интегритета свих грађанки и грађана и забрана дискриминације морају бити гарантовани и делотворни.

Print Friendly, PDF & Email
back to top