Светски дан борбе против АИДС-а

У Србији је и даље распрострањена дискриминација особа које живе са ХИВ-ом и АИДС-ом, а последња истраживања показују да грађани Србије највећу социјалну дистанцу имају управо према ХИВ позитивним особама. Као друштво морамо још много тога учинити на сузбијању дискриминације и стигматизације особа са ХИВ-ом и АИДС-ом, указала је повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић поводом 1. децембра, Светског дана борбе против АИДС-а.

Особе оболеле или инфициране ХИВ вирусом у Србији су изложене различитим врстама дискриминације – од третмана у здравственим центрима, реакција околине и породице до сфере рада и запошљавања. Због тога је потребно да се посебно интензивно ради на едукацији свих грађанки и грађана као и запослених у здравству, јер су нетрпељивост и дискриминација последице управо непознавања ове болести. Повереница за заштиту равноправности пре годину дана поднела је значајн број протужби против стоматолошких ординација које су одбиле да пруже услуге особама са ХИВ-ом.

Светски дан борбе против АИДС-а обележава се од 1988. године. Овај дан је прилика да се у целом свету подигне свест о овој болести и подсети на оне који су преминули од последица АИДС-а. Такође, овај дан је прилика да се прославе успеси постигнути у повећању доступности лечења ХИВ инфекције у свету.

Print Friendly, PDF & Email
back to top