Saradnja Poverenika i OEBS-a u sektoru bezbednosti

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković sastala se sa šeficom Odeljenja za reformu policije Misije OEBS-a u Srbiji Denizom Macolini sa kojom je razgovarala o aktivnostima koje se bave ulogom i promocijom policije u zajednici.

Predstavnica OEBS-a predstavila je poverenici projekat kojim bi se dodatno edukovali zaposleni u policijskim stanicama u lokalnim sredinama. Macolini je naglasila da ovakvi projekti zbog svoje važnosti treba da imaju podršku svih relevantnih činilaca u srpskom društvu. Ona je najavila još jednu aktivnost na temu bezbednosti na nivou lokalnih samouprava gde će osnovni cilj biti proširenje shvatanja koncepta bezbednosti koji će, pored policijskih i vojnih aspekata, uključiti teme rodne ravnopravnosti i zaštite od diskriminacije.

Poverenica se saglasila sa predstavnicom OEBS-a da je edukacija u policijskim stanicama u lokalnim sredinama veoma važna i da će rado podržati projekte koji će, između ostalog, promovisati ravnopravnost, toleranciju i zaštitu od diskriminacije.

Tema razgovora bila je uloga i značaj rezolucije SB UN 1325 „Žene, mir i bezbednost”, uz opasku da je izuzetno važna podrška nadležnih ministarstava i nezavisnih tela da se rad na akcionom planu nastavi.

Print Friendly, PDF & Email
back to top