Saopštenje povodom Međunarodnog dana starijih osoba

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković čestitala je najstarijim građanima i građankama 1. oktobar – Međunarodni dan starijih osoba.

Statistika svedoči da starosno doba predstavlјa treći osnov diskriminacije po broju podnetih pritužbi Povereniku za zaštitu ravnopravnosti u toku prošle godine, a kada govorimo o osobama starijim od 65 godina najčešći uzroci diskriminacije su negativna slika o starijima, stereotipi i predrasude o ovoj društvenoj grupi, istakla je poverenica.

Statistika, međutim, ne daje realnu sliku i stanje u društvu, jer naši najstariji građani i građanke ne prepoznaju diskriminaciju ili je smatraju porodičnom sramotom, te je često ne prijavlјuju, rekla je poverenica i dodala da svi, počevši od najmlađih, treba da učimo šta je međugeneracijska solidarnost i da pomažemo najstarijima da se uklјuče u što veći broj društvenih aktivnosti.

Poverenica je naglasila da je potrebno kontinuirano raditi na doživotnom razvoju svakog pojedinca, na obezbeđivanju ekonomske i socijalne sigurnosti i kvalitetu života u starosti, omogućavanju punog učešća starijih, eliminaciji svih oblika društvenog zanemarivanja kao i na poštovanju različitosti i unapređenju tolerancije.

Povodom međunarodnog dana starijih, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i Odbor za prava deteta Narodne skupštine Republike Srbije organizovali su zajedničku sednicu „Most razumevanja“ posvećenu međugeneracijskoj solidarnosti i važnosti unapređenja položaja starijih.

Print Friendly, PDF & Email
back to top