SAOPŠTENjE povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, dan kada je pre dve decenije Svetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualizam sa liste bolesti, treba da nas podseti i opomene da svakome pripadaju ljudska prava bez obzira na seksualnu orijentaciju. Zato je borba protiv diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije istovremeno borba za pravo i na različitost i na ravnopravnost.

Da li su generacije roditelja prestale da deci čitaju Andersenove bajke, da li ne slušamo Čajkovskog i Betovena, ne divimo se Leonardu i Mikelanđelu, ne čitamo Šekspira i Lorku, ne slušamo Eltona Džona i Šinejd O’ Konor, ne znamo ko je Martina Navratilova? A svi oni su bili ili jesu homoseksualci i lezbijke.
Da se vratimo u sadašnjost. Pre samo nekoliko nedelja, najpoznatiji košarkaš današnjice Kobi Brajant, platio je kaznu od 100 hiljada dolara i uputio javno izvinjenje, jer se sudiji na utakmici obratio sa – ‘pederu’.
U Srbiji su, na žalost, pripadnici i pripadnice seksualnih manjina izloženi gotovo svakodnevnim pretnjama, govoru mržnje, diskriminaciji i nasilju. To je problem sa kojim se mora suočiti čitavo društvo. Volju i odgovornost da se prevaziđu predrasude i stereotipi treba da pokažu svi građani i građanke, ali i nadležni državni organi, obrazovne, zdravstvene i druge ustanove, kojima pripada ključna uloga u izgradnji tolerantnog društva koje uvažava i poštuje različitost.

 

POVERENICA ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI

dr Nevena Petrušić

 


microsoft-word-icon SAOPŠTENjE povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije Preuzmi


Print Friendly, PDF & Email
back to top