САОПШТЕЊЕ поводом Међународног дана борбе против хомофобије

Међународни дан борбе против хомофобије и трансфобије, дан када је пре две деценије Светска здравствена организација уклонила хомосексуализам са листе болести, треба да нас подсети и опомене да свакоме припадају људска права без обзира на сексуалну оријентацију. Зато је борба против дискриминације на основу сексуалне оријентације истовремено борба за право и на различитост и на равноправност.

Да ли су генерације родитеља престале да деци читају Андерсенове бајке, да ли не слушамо Чајковског и Бетовена, не дивимо се Леонарду и Микеланђелу, не читамо Шекспира и Лорку, не слушамо Елтона Џона и Шинејд О’ Конор, не знамо ко је Мартина Навратилова? А сви они су били или јесу хомосексуалци и лезбијке.
Да се вратимо у садашњост. Пре само неколико недеља, најпознатији кошаркаш данашњице Коби Брајант, платио је казну од 100 хиљада долара и упутио јавно извињење, јер се судији на утакмици обратио са – ‘педеру’.
У Србији су, на жалост, припадници и припаднице сексуалних мањина изложени готово свакодневним претњама, говору мржње, дискриминацији и насиљу. То је проблем са којим се мора суочити читаво друштво. Вољу и одговорност да се превaзиђу предрасуде и стереотипи треба да покажу сви грађани и грађанке, али и надлежни државни органи, образовне, здравствене и друге установе, којима припада кључна улога у изградњи толерантног друштва које уважава и поштује различитост.

 

ПОВЕРЕНИЦА ЗА ЗАШТИТУ РАВНОПРАВНОСТИ

др Невена Петрушић

 


microsoft-word-icon САОПШТЕЊЕ поводом Међународног дана борбе против хомофобије Преузми


Print Friendly, PDF & Email
back to top