Saopštenje poverenice povodom Međunarodnog dana starijih osoba

Povodom 1. oktobra, Međunarodnog dana starijih osoba poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković napominje da su stariji od 60 godina, iako čine četvrtinu stanovništa Srbije, često ugroženi, diskriminisani i manje vidljivi u javnosti.

„Kao i većinu evropskih zemalja, i Srbija se suočava sa izazovima demografskog starenja stanovništva i sada je svaka četvrta osoba starija od 60 godina, a procene su da će sredinom veka svaka treća biti te starosne dobi. Ukupan socio-ekonomski položaj starijih osoba u Srbiji je nepovoljan, a osobe iznad 65 godina starosti čine skoro četvrtinu ukupnog broja siromašnih. Zato je od izuzetne važnosti da se radi na kreiranju politika koje će uvažiti doprinos starijih osoba, sprečiti diskriminaciju i marginalizaciju starijih i obezbediti da se oni na osnovu svog iskustva i znanja uključe u društveni život”, ističe poverenica Janković.

Poverenica podseća da je Srbija prema nedavno objavljenom Globalnom indeksu starenja za 2015. godinu na 66. mestu među 96 zemalja sveta po socijalnoj i ekonomskoj dobrobiti starijih ljudi, i da je po tim indeksima napravljen izvestan napredak u odnosu na prethodnu godinu. Od četiri ključna kriterijuma najbolje su ocenjeni oni koji se tiču sigurnosti prihoda za starije u Srbiji, dok su slabije ocene navedene za kriterijume zdravlja starijih, podsticajnog okruženja za starije i ličnih sposobnosti starijih.

Prema podacima iz indeksa, u Srbiji je 2,2 miliona ljudi starijih od 60 godina, a procene su da će do 2050. godine starijih od 60 biti 32,3 odsto ukupne populacije.

„Stariji imaju pravo na pristojne uslove života bez diskriminacije, pravo na jednak pristup svim uslugama, zdravstvenu zaštitu, sigurnu egzistenciju i dostojanstvenu starost. Ne smemo nikako zaboraviti da je starost svima nama jedina sigurna budućnost”, zaključila je poverenica.

Print Friendly, PDF & Email
back to top