Саопштење поверенице поводом Међународног дана старијих особа

 

Поводом 1. октобра, Међународног дана старијих особа повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић напомиње да су старији од 60 година, иако чине четвртину становништа Србије, често угрожени, дискриминисани и мање видљиви у јавности.

„Као и већину европских земаља, и Србија се суочава са изазовима демографског старења становништва и сада је свака четврта особа старија од 60 година, а процене су да ће средином века свака трећа бити те старосне доби. Укупан социо-економски положај старијих особа у Србији је неповољан, а особе изнад 65 година старости чине скоро четвртину укупног броја сиромашних. Зато је од изузетне важности да се ради на креирању политика које ће уважити допринос старијих особа, спречити дискриминацију и маргинализацију старијих и обезбедити да се они на основу свог искуства и знања укључе у друштвени живот“, истиче повереница Јанковић.

Повереница подсећа да је Србија према недавно објављеном Глобалном индексу старења за 2015. годину на 66. месту међу 96 земаља света по социјалној и економској добробити старијих људи, и да је по тим индексима направљен известан напредак у односу на претходну годину. Од четири кључна критеријума најбоље су оцењени они који се тичу сигурности прихода за старије у Србији,  док су слабије оцене наведене за критеријуме здравља старијих, подстицајног окружења за старије и личних способности старијих.

Према подацима из индекса, у Србији је 2,2 милиона људи старијих од 60 година, а процене су да ће до 2050. године старијих од 60 бити 32,3 одсто укупне популације.

„Старији имају право на пристојне услове живота без дискриминације, право на једнак приступ свим услугама, здравствену заштиту, сигурну егзистенцију и достојанствену старост. Не смемо никако заборавити да је старост свима нама једина сигурна будућност“, закључила је повереница.

Print Friendly, PDF & Email
back to top