SAOPŠTENjE o zabrani Parade ponosa

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti ocenjuje da zabrana održavanja Parade ponosa zbog visokog bezbednosnog rizika, najdirektnije pokazuje koliko je visok stepen homofobije u Srbiji. Atmosfera straha, pretnje nasiljem i brojni teški oblici diskriminacije koji su zakonom zabranjeni i kažnjivi, dostigli su kulminaciju i postigli cilj ovakvom odlukom.

Nemoć i nespremnost države da zaštiti Ustavom garantovana osnovna ljudska prava, uključujući i pravo na mirno okupljanje i slobodu govora, pokazuju koliko se malo učinilo svih ovih godina na promovisanju vladavine prava i kulture mira i tolerancije.
Svi u Srbiji treba da budu zabrinuti zbog količine mržnje, netrpeljivosti i nasilja nad jednom manjinskom grupom, našim sugrađanima i sugrađankama, jer koliko sutra to može biti svako od nas.
Poverenica Nevena Petrušić još jednom pruža bezrezervnu podršku svim LGBT osobama i ističe da je na vlastima da efikasno deluju u sprečavanju diskriminacije, a na svim građanima i građankama da poštuju ljudska prava, jer je to i temelj i garant svakog demokratskog društva.

 

POVERENICA ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI

dr Nevena Petrušić

 


microsoft-word-icon SAOPŠTENjE o zabrani Parade ponosa
Preuzmi


Print Friendly, PDF & Email
back to top