SAOPŠTENjE – Narodna banka Srbije

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić pozdravlja odluku Narodne banke Srbije da postupi po preporukama ovog organa, odnosno da zatraži od poslovnih banaka u Srbiji da prilikom pozajmica po tekućem računu, kredita i drugih bankarskih usluga ne postavljaju kao uslov starosno doba klijenta. Jedan takav slučaj u kome je iz tih razloga pritužbu podnela jedna građanka, upravo je završen uspešno, jer je banka postupila po preporukama poverenice.

Naime, do sada je bio čest slučaj da banke propisuju starosnu granicu za određene usluge, npr. „osobe do 70 godina” ili „ne stariji od 65 u momentu otplate kredita”. Poverenica nije osporila pravo banaka da vrše procenu kreditnog rizika i sposobnosti svakog klijenta, ali je utvrdila da postavljanje starosnog uzrasta kao uslova za korišćenje bankarskih usluga predstavlja direktnu diskriminaciju po osnovu starosnog doba, što je zabranjeno Ustavom i zakonima Srbije. To što neka osoba ima više od 65 godina ni na koji način ne implicira da su njene finansijske mogućnosti manje od osobe koja je mlađa, jer su redovni mesečni prihodi koje ljudi ostvaruju veoma različiti i ne zavise od godina.
Poverenica izražava zadovoljstvo što je preporuka sprovedena i ističe da je to dragocen doprinos ostvarivanju principa jednakosti, kao temeljne vrednosti svakog demokratskog društva.

 

POVERENICA ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI

dr Nevena Petrušić

 


microsoft-word-icon SAOPŠTENjE – Narodna banka Srbije
Preuzmi


Print Friendly, PDF & Email
back to top