Saopštenje povodom Međunarodnog dana starijih osoba

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković čestita svim našim starijim građanima i građankama 1. oktobar – Međunarodni dan starijih osoba.

Poverenica podseća da se skoro 10 odsto pritužbi koje su prošle godine stigle Poverniku za zaštitu ravnopravnosti odnose na diskriminaciju na osnovu godina starosti i to najviše u oblasti rada i zapošljavanja, u postupcima pred organima javne vlasti, zatim u oblasti obrazovanja i stručnog usavršavanja, kao i pružanja zdravstvenih usluga.

Statistika, naravno, ne odražava realno stanje stvari jer je diskriminacija starijih još uvek tabu tema u našem društvu, napominje poverenica Janković i dodaje da je ova društvena pojava najčešće posledica neznanja ili propusta u vaspitanju.

Skoro 1.300.000 ljudi u Srbiji starije je od 65 godina. Ova činjenica čini nas dodatno odgovornim da stvaramo tolerantno društvo koje će starijima obezbediti dostojanstven život. Efikasna borba protiv diskriminacije i nasilja, kao i međugeneracijska solidarnost nisu samo obaveza, nego moralni imperativ u svakom odgovornom društvu, zakljjučuje poverenica.

Print Friendly, PDF & Email
back to top