Godine su samo broj – pokažimo međugeneracijsku solidarnost

Stariji su često diskriminisani, pre svega u oblasti zdravstvene zaštite. Diskriminisani su i na tržištu rada, pri tome mislim na starije radnike, kako ih na žalost poslodavci doživlјavaju, opet zbog predsrasuda i neznanja, misleći da su oni preko 50 ili 55 godina manje produktivni, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na skupu posvećenom Međunarodnom danu starijih osoba.

Ona je dodala da i dalјe postoji diskriminacija pred organima javne vlasti i da je neophodno intenzivno raditi na edukaciji zaposlenih kako bi stekli dovolјno znanja da mogu da odgovore na potrebe i omoguće građanima ostvarivanje prava bez diskriminacije.

Poverenica je u Dečijem kulturnom centru rekla da broj pritužbi za diskriminaciju na osnovu godina starosti nije veliki i iznosi oko 10 odsto od ukupnog broja pritužbi, ali i da to nije realno stanje.

Ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarečević naveo je da postoji potreba da budemo senzibilniji prema starim osobama kojima je potrebna pomoć i pozvao mlade da uvek imaju na umu tradiciju, da znaju da će ih svi ceniti po delima.

Šef delegacije EU Majkl Devenport je istakao da Srbija ima najbolјe namere kada je reč o borbi protiv diskriminacije i da poverenica u tom smislu igra vodeću ulogu.

Srbija ima dobar akcioni pran za borbu protiv diskriminacije. EU želi da Srbija ide putem ka članstvu u EU i mi želimo da na tom putu sve uradimo i da vas podržavamo u realizaciji vaših namere, rekao je Devenport.

Događaj “Godine su samo broj – pokažimo međugeneracijsku solidarnost” organizovao je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.

Print Friendly, PDF & Email
back to top