Poverenik podneo krivičnu prijavu zbog širenja rasne i druge diskriminacije

Nakon podnete pritužbe zbog nepotpisanih letaka pod nazivom „Ko nam predaje studentima dok najbolјe isteruju?“ protiv četvoro profesora na Odelјenju za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, uz navođenje njihovih inicijala i fotografija, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podnela je krivičnu prijavu protiv nepoznatog izvršioca, zbog širenja rasne i druge diskriminacije.

U lecima se, pored ostalog, navodi da su navedeni profesori „antisrpski“ i „pederski lobisti i plaćenici“, a studenti su pozvani da bojkotuju njihova predavanja kako bi pokazali da su „dostojni Kosovskog zaveta“ i kako bi odbranili „patriotska i nacionalna osećanja“.

U obrazloženju krivične prijave, poverenica ističe da je nepoznati počinilac napravio i učinio javno dostupnim pamflet koji predstavlјa govor mržnje, i zagovara i podstrekava mržnju, diskriminaciju i nasilјe prema grupi lica, zbog njihovog stvarnog ili pretpostavlјenog ličnog svojstva. Janković takođe naglašava da je govor mržnje naročito opasan ukoliko je upućen publici koja je osetlјiva zbog životnog neiskustva i starosne dobi, poput studenata, kao i da je objavlјivanjem sadržaja u kojima se poziva na nasilјe, bojkot ili netrpelјivost i širi govor mržnje, društvena opasnost nemerlјiva.

Poverenica očekuje da će nadležni organi preduzeti mere iz svoje nadležnosti, ali takođe smatra da je neophodna osuda akademske zajednice kao i celokupne javnosti, imajući u vidu da su se pamfleti pojavili u jednoj visokoškolskoj ustanovi.

Print Friendly, PDF & Email
back to top