Redovan godišnji izveštaj za 2018. pred Odborom za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Skupštine Srbije

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković predstavila je narodnim poslanicama, članicama Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Redovan godišnji izveštaj Poverenika o stanju u oblasti zaštite ravnopravnosti za 2018. godinu. Ključni podaci iz izveštaja, mišljenja i preporuke izneti su pred Odborom kojim je predsedavala novoizabrana predsednica Jasmina Karanac, a posebno su predstavljene i opšte preporuke za suzbijanje diskriminacije i unapređenje ravnopravnosti.

Najveći broj pritužbi u 2018.  podnet je zbog diskriminacije po osnovu invaliditeta, starosnog doba i pola, a oblasti društvenih odnosa u kojima se najčešće podnose pritužbe su  pružanje javnih usluga ili korišćenje objekata i površina, rad i zapošljavanje i postupci pred organima javne vlasti.

Prema oceni članica Odbora, Izveštaj sadrži sveobuhvatan pregled stanja i relevantne podatke koji mogu biti od značaja za dalje kreiranje i unapređenje javnih politika, kao i od velike koristi za rad narodnih poslanika.

Print Friendly, PDF & Email
back to top